Muziek improvisatie

“ Improviseren kun je leren” met Jan Kühne 

4 -10 augustus in de Thiérache Noord-Frankrijk

Niet alles ligt altijd vast in muziek. Met name in de jazz- en de popmuziek wordt veel geïmproviseerd. Meestal gebeurt dat in de solo’s die gegeven worden tijdens een nummer. De muzikant is dan vrij om te doen wat hij of zij wil. Maar hoe komt het nou dat zo’n solist zo te gek kan klinken, en als je het zelf probeert, weet je nauwelijks wat je moet doen. 

Het liefst wil je gaan met die banaan! Maar hoe? Eigenlijk: Gewoon dóén!! 

Tijdens de Workshop  “Leren Improviseren” leren we aan de hand van jazz- en popnummers hoe je op eenvoudige manier kunt soleren. In een week tijd studeren we een aantal composities in die ruimschoots gelegenheid bieden om je uit te leven. En je leert het met vallen en opstaan.  Het gehoor is daarbij ons belangrijkste gereedschap. We maken kennis met akkoorden en toonladders, die liggen aan de basis van het improviseren.

 Maar wat als je nou zomaar wat doet?…… Ook dat experiment gaan we aan, de vrije improvisatie, waar niets vast ligt en ieder maar wat “aanrotzooit”. Wordt het dan een puinhoop of komt er iets moois uit tevoorschijn? 

 Behalve improviseren wordt voor de blazers ook veel aandacht besteedt aan elementaire dingen als ademsteun, toonvorming en zuiverheid, die zo essentieel zijn voor het leren beheersen van je instrument. 

 Voor de snaarinstrumenten wordt gewerkt aan stemming, akkoorden en akkoordenschema’s.

 Aan het eind van de workshop is er een presentatie van de ingestudeerde stukken en wordt er naar hartenlust geïmproviseerd. Maar ook ’s avonds is er gelegenheid tot jammen! Veel muziek maken is het motto van deze week.

 Minimum vereisten:  -kennis van het notenschrift en bij benadering 2 á 3 jaar speelervaring op het instrument -geef bij aanmelding op hoe lang je al speelt. -leeftijd vanaf plm 18 jaar

Optreden voor Frans publiek op de laatste avond

Inschrijven

Workshopleider: Jan Kühne 

 Jan Kühne is saxofonist en gitarist. Hij profileert zich in de jazz, klassieke muziek, popmuziek. Hij maakt onderdeel uit van de Texelse popformatie Small Buzz,  speelde in het Jazz Sextet Elements, richtte de Big Band Dirk’s Horns op, speelt regelmatig in saxofoonkwartetten en hij verzorgt jazzconcertjes. Ook speelt hij in de Alkmaarse Big Band. Jan Kühne speelde in de jaren 80 zelf veel in jazzworkshops in het Bimhuis, zoals die van Herman de Wit en Charlie NanLohy. Hij is docent aan de Muziekschool Valkkoog waar hij gitaar- en saxofoonles geeft.