KIJKEN WAAR JE LOOPT

Van 1 tot 7 september 2019

“De paden op, de ogen open…”

Heb je zin om in een kleine groep te wandelen? Of meer zin om in je eentje een wandeling te maken? Elke dag kun je kiezen: samen of alleen op pad en de lengte van de wandeling kun je ook zelf bepalen. Gezamenlijk genieten we van de maaltijden die onze kok bereidt, begeleid door de heerlijkste wijnen van onze bevriende wijnhandelaar Xavier uit het dorp. De avonden zijn hier donkerder en stiller dan je ooit in Nederland zult meemaken. Bij het kampvuur verwonderen we ons over de spectaculaire sterrenhemels terwijl we af en toe opschrikken door het dreigende gekrijs van een grote kerkuil die vlak over ons hoofd heen scheert. De Thiérache in Noord Frankrijk is bij uitstek een fantastisch wandelgebied op maar 325 km. afstand van Utrecht.

Tijdens de wandelingen gaan we op een andere manier het landschap waarnemen. De wandelweek begint met een workshop van één dagdeel waarin de Nederlandse kunstenaar Inge Behling op een heldere wijze ons leert het landschap te tekenen. Inge woont hier al meer dan dertig jaar en kent de interessante details van het gebied. Zij leert je de lijnen, de vormen en details van het landschap te ontdekken door het te tekenen. Door het landschap in beeld te brengen in slechts drie of vier lijnen leer je jezelf beter en intensiever kijken. Om zo te kunnen tekenen, hoef je zelf absoluut geen kunstenaar te zijn, het is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden. Je krijgt een zacht potlood en een boekje waarin je jouw tekeningen kunt maken. Gedurende de week maak je persoonlijke notities met beeld, teksten en met dingen die je onderweg vindt. Het boekje vormt zich tot jouw persoonlijke dagboek van de wandelweek dat je aan het einde van de week meeneemt naar huis als een mooie herinnering. hideHeb je zin om in een kleine groep te wandelen? Of meer om in je eentje een wandeling te maken? Of wil je mee met een gids om bij zonsopgang roofvogels te spotten? Elke dag kun je kiezen: samen of alleen op pad. Wat wij wel gezamenlijk doen, is lekker eten, bereid door onze kok en drinken hierbij de wijn van de bevriende wijnhandelaar Xavier uit het dorp. Als het in de avond donker wordt dan luisteren we bij het kampvuur naar het dreigende gekrijs van de enorme uilen die vlak over je hoofd heen scheren.

kerk vanuit bospaadje

De Thiérache is een lieflijk heuvelachtig gebied in Noord Frankrijk. Dit gebied onderscheidt zich door uiteenlopende vergezichten, stromende beekjes vol forellen en af en toe een eikenbos. Het klimaat is hier rond de tijd van de wandelweek mild, wanneer het toch een keer te warm is dan worden de wandeltijden hierop aangepast. Je loopt op eeuwenoude paadjes dwars door weilanden met koeien, schapen, ezels en paarden. De kleuren en geuren zijn adembenemend. De Thiérache heeft een bijzonder landschap omdat het in een grensgebied ligt tussen zee- en landklimaat. Dat zie je bijvoorbeeld aan de verschillende soorten bloemen die hier groeien. Onderweg tijdens de wandeling loop je een kans dat je een enorm moeder-everzwijn met haar jonkies tegenkomt. Je passeert dorpjes en boerderijen met specifieke, eeuwenoude, regionale architectuur. Het gebied is beroemd zijn kasteelachtige vesting kerkjes uit de 15de eeuw. Het kerkje in Jeantes vormt door zijn muurschilderingen en abstracte glas-in-lood ramen van de Nederlandse kunstenaar Charles Eyck één van de belangrijkste schatten van de moderne kunst in de Thiérache. Heb je zin om naast het wandelen nog andere activiteiten te ondernemen? Bijvoorbeeld naar een wijnproeverij van Xavier? Of om een keer een dagdeel onder leiding van een Nederlandse kunstenaar op een andere manier te leren kijken naar het omringende landschap door het landschap te tekenen? Of met een echte dorpse Fransman Claude die een fanatieke en goeie pétanque speler is meer te leren over de tactiek van het spel? Of om het spel gewoon na een uitgebreide lunch, met hem voor de lol te spelen? Of om een bezoek te brengen aan het Matisse museum in de geboorteplaats van deze beroemde Franse kunstenaar? Of een bezoek aan de gefortificeerde kerk in Jeantes waarin ‘De Lijdensweg van Jezus’ prachtig geschilderd is door de Nederlandse kunstenaar Charles van Eyck? Of als je geen zin hebt in al die activiteiten in alle rust bij ons in de tuin een boek te lezen?


stromend beekje

Wijzelf wonen in Plomion tegenover de grootste vesting kerk, de ‘Notre Dame’ genoemd. Gelukkig is dit gebied nog niet ontdekt door massa’s toeristen. Door zijn eenvoud, eeuwenoude weggetjes en middeleeuwse architectuur straalt dit gebied authenticiteit, rust en ruimte uit.

Heb je zin om naast het wandelen nog andere activiteiten te ondernemen? Bijvoorbeeld naar een wijnproeverij van Xavier in het dorp? Of met een echte dorpse Fransman Claude, die een fanatieke en goeie pétanque speler is, meer te leren over de tactiek van het spel? Of om het spel gewoon na een uitgebreide lunch voor de lol te spelen? Of om een bezoek te brengen aan het Matisse museum in de geboorteplaats van deze beroemde Franse kunstenaar? Of om in onze sport & spelruimte mee te doen aan een competitie tafeltennis, darts gooien, tafelvoetbal of Gunzi (= een bord- en denkspel)? Of in een verfrissende zwempartij in het grote bosmeer met heerlijk helder water uit de 100-den ondergrondse waterbronnen? En dan uitrusten op het strandje in de zon of onder de bomen in de schaduw? Of, als je geen zin hebt in al die activiteiten, in alle rust bij ons in de tuin een boek te lezen?

Het verblijf is vanaf €580,00 (inclusief ontbijt, lunch en diner).

Je arriveert op zondagmiddag. ’s Avonds bij het diner maken we kennis met elkaar en wordt de week doorgenomen. Op zaterdag na het ontbijt vertrek je weer.

Voor meer informatie: www.werkplaatsthierache.nl