omgeving

Wat vinden Eric en ik mooi aan ons landschap? Bosranden, bloemrijke hooilandjes, kleinschalig akkerland, kronkelende beekjes vol met forellen en glooiing. De Thiérache is zo’n landschap in de uitlopers van de Franse Ardennen. Hier zijn minder grote bossen dan in de Ardennen zelf, daarom regent het ook veel minder in onze streek. Het heuvelachtige landschap is niet aangetast door ruilverkaveling, toerisme en verkeerslawaai. Het zijn eeuwenoude landschappen met middeleeuwse stadjes en dorpen die bekend staan vanwege hun ‘versterkte kerken’ (zie de Notre Dame op de foto links) en hun bijzonder interessante Thiérache architectuur Je kunt wel zeggen: bij ons is het nog steeds de Franse cultuur uit de jaren 50, met typische nostalgie.

Onze streek heeft sinds de 50-er jaren een grote aantrekkingskracht op (Belgische, Franse en Nederlandse) kunstenaars. Vanwege de ruimte en het bijzondere licht. Bert Schierbeek, Metten Koornstra, Remco Campert woonden er of kwamen regelmatig langs.  “Je kunt hier je zintuigen openzetten. Een drukke omgeving sluit je af”: citaat van de Nederlandse kunstenaar Inge Behling uit het dorpje Jeantes. Vlakbij ons is in 1869 de beroemde Franse kunstenaar Matisse geboren, in zijn geboorteplaats is nu een prachtig museum met zijn werk, zeer de moeite waard om te bezoeken. Hij roemde zijn geboortestreek ook altijd vanwege het bijzondere licht. Ons gebied is weggestopt tegen de Belgische grens. Volgens vele bewoners en toeristen: het best bewaarde geheim van Noord Frankrijk

Strand van Etangue de la Motte

Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen, zwemmen en eten. Voor het fietsen moet je wel een redelijke conditie hebben want de heuvels kunnen pittig zijn. Vlakbij ons kun je naar het strand “Etangue de la Motte”. Het heerlijke heldere en verkoelende  zwemwater komt van 100-den stromende beekjes. Op het strand met zacht fijn zand kun je makkelijk de schaduw opzoeken in het aangrenzende bos.

Ons complex bevindt zich recht tegenover de Notre Dame, een versterkte kerk uit de 16de eeuw. In die tijd trokken slecht betaalde en uitgehongerde huursoldaten al plunderend door dit gebied. Om de eigen bevolking te kunnen beschermen fortificeerde men de kerk zodat de bewoners daar een veilig heenkomen konden vinden.

De regio is beroemd door deze gefortificeerde kerken. De kerk in het dorpje Jeantes is zeer de moeite waard om te bezichtigen vanwege zijn schitterende fresco’s en gebrandschilderde ramen. Dit is het werk van de Nederlandse kunstenaar Charles Eyck die dit gemaakt heeft in de 60/70 er jaren van de vorige eeuw. De Nederlandse journalist Martin Sommer heeft een leuk en interessant boek ‘Dorp in Picardië ‘ geschreven over de ontwikkelingen in de twintigste eeuw op het Franse platteland in onze buurt. Martin Sommer heeft een tweede huis hier in de buurt. Het stadje Vervins  heeft een mooi historisch plein en een goed museum. De steden Reims en Laon liggen in de buurt en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Elke zondag zijn er diverse brocantes en dorpsfeesten in de buurt. In ons dorp zit een leuk cafeetje van de lokale wijnhandelaar en destillateur.

BROCANTES EN DORPSFEESTEN