Muziek Improvisatie olv Jan Kühne & Menno Smit

Improvisatie voor blazers en gitaristen o.l.v Jan Kühne en Menno Smit

Van zondag 26 augustus t/m zaterdag 1 september.

Vanaf 620,00 euro all in.

Niet alles ligt altijd vast in muziek. Met name in de jazz- en de popmuziek wordt veel geïmproviseerd. Meestal gebeurt dat in de solo’s die gegeven worden tijdens een nummer. De muzikant is dan vrij om te doen wat hij of zij wil. Maar hoe komt het nou dat zo’n solist zo te gek kan klinken, en als je het zelf probeert, weet je nauwelijks wat je moet doen.

Het liefst wil je gaan met die banaan! Maar hoe? Eigenlijk: Gewoon dóén!!

Tijdens de Workshop  leren we aan de hand van jazz- en popnummers hoe je op eenvoudige manier kunt soleren.

In een week tijd studeren we een aantal composities in die ruimschoots gelegenheid bieden om je uit te leven. En je leert het met vallen en opstaan.

Het gehoor is daarbij ons belangrijkste gereedschap.

We maken kennis met akkoorden en toonladders, die liggen aan de basis van het improviseren.

Maar wat als je nou zomaar wat doet?…… Ook dat experiment gaan we aan, de vrije improvisatie, waar niets vast ligt en ieder maar wat “aanrotzooit”. Wordt het dan een puinhoop of komt er iets moois uit tevoorschijn?

Behalve improviseren wordt voor de blazers ook veel aandacht besteedt aan elementaire dingen als ademsteun, toonvorming en zuiverheid, die zo essentieel zijn voor het leren beheersen van je instrument.

Voor de gitaristen wordt gewerkt aan akkoordenschema’s, begeleiden, thema’s spelen en toonladders.

Aan het eind van de workshop is er een presentatie van de ingestudeerde stukken en wordt er naar hartenlust geïmproviseerd. Maar ook ’s avonds is er gelegenheid tot jammen! Veel muziek maken is het motto van deze week.

Minimum vereisten:

– je speelt een blaasinstrument of electrisch/ akoestisch gitaar

-kennis van het notenschrift en bij benadering 2 á 3 jaar speelervaring op het instrument

-geef bij aanmelding op hoe lang je al speelt.

-leeftijd vanaf plm 18 jaar

 

Workshopleiders Jan Kühne en Menno Smit

Jan Kühne is saxofonist en gitarist. Hij profileert zich in de jazz, klassieke muziek, popmuziek. Hij maakt onderdeel uit van de Texelse popformatie Small Buzz, speelde in het Jazz Sextet Elements, richtte de Big Band Dirk’s Horns op, speelt regelmatig in saxofoonkwartetten en met gitarist Menno Smit verzorgt hij jazzconcertjes. Ook speelt hij in de Alkmaarse Big Band.

Jan Kühne speelde in de jaren 80 zelf veel in jazzworkshops in het Bimhuis, zoals die van Herman de Wit en Charlie NanLohy. Hij is docent aan de Muziekschool Valkkoog waar hij gitaar- en saxofoonles geeft.

Menno Smit studeerde klassiek- en jazzgitaar aan het Conservatorium Alkmaar en het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Heeft dertig jaar podiumervaring opgedaan met verschillende soorten jazzcombo’s.

Onder andere opgetreden bij SBSJazz Alkmaar, Meer Jazz Hoofddorp, Scagon Theater Schagen, in Antwerpen en Brugge.

Favoriete stijlen zijn jazz, latin en crossover.

Al zesentwintig jaar verbonden aan Artex Texel als gitaardocent en bandcoach jazz/pop en heeft daarnaast een privé lespraktijk thuis.

De samenwerking met saxofonist Jan Kühne gaat al ver terug, zowel bij het verzorgen van jazzworkshops als bij de samenwerking in verschillende jazzcombo’s.

Voor meer informatie over het verblijf of andere vragen: contact